Medardo Rosso, John Tahon …..

deze kunstenaars kwamen vandaag voorbij tijdens een van onze gesprekken….

hier had ik het over met Yasmina, maar is natuurlijk voor iedereen interessant. Vooral zijn technische aanpak is briljant, weg van het conventionele!Rosso wordt gezien als een impressionistisch beeldhouwer. In zijn vormgeving stonden het licht en ontbinding van het materiaal centraal, waar toentertijd in de conventionele beeldhouwkunst alles om volume en gewicht draaide. Veel van zijn sculpturen zijn bedoeld om van één kant bekeken te worden, als een reliëf. In de uitvoering koos hij voor een experimentele behandeling van het materiaal, waarbij hij was- en klei gietend toepaste, niet als voorstadium voor een bronzen afgietsel, zoals toen gebruikelijk, maar als eindproduct. Iets vergelijkbaars kan worden waargenomen bij impressionistische schilders, die een werk dat in eerste instantie voor de behoudende kunstwereld niet meer dan een schets leek beschouwden als een voltooid werk.

medardo rosso
medardo rosso
medardo rosso in zijn atelier

Johan Tahon heeft ook zo’n aparte aanpak, hij bouwt zijn beelden op uit gips of keramiek met gietsels!

johan Tahon in zijn werkplaats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s